12 Haziran 2015 Cuma

KUREYŞ’İN KÂBEYİ BİNA ETMESİ

Kureyş’in Kabe’yi bina etmeleri çok meşhurdur ve orada zikredilen yılan haberi çok yaygındır. (Bilindiği üzere, yüzyıllardan beri devamlı yağmur ve sel sularına karşı koyan Kâbe’nin duvarları iyice yıpranmış ve yıkılmaya yüz tutmuştu. Bir kadının sıçrattığı bir kıvılcım yüzünden Kâbenin örtüsü ve kapısı yanmıştı. Kabe’yi harabe halden kurtarmak isteyen) Kureyşliler, Kabe’yi yıkıp yerine yeniden bina etmek istiyorlardı. Kureyşliler toplandılar. Kâbeyi yıkmak için yaklaştıklarında yılan onlara mâni oldu. Kureyşliler, Kâbe’yi tamir etmek için yıkamadılar. Bunun üzerine bütün Kureyşliler toplandılar. Yüksek sesle Allah’a seslendiler:
"Biz kötülük yapmak istemiyoruz. Biz senin beytini (harabe halden kurtarıp onu eskisi gibi) şerefli bir hale getirmek ve senin beytini süslemek istiyoruz. Eğer sen buna râzî isen bu yılanı buradan def et. Yok, eğer sen buna razı değilsen beytin istediğin halde kalsın." dediler.
Gökte kanat çarpan bir kuşun kanat seslerini işittiler. Büyük bir kuşun kanatlarının sesiydi. Akbaba’dan daha büyük bir kuştu. Sırtı siyah, karnı ve ayakları beyazdı. Kuş gelip pençesini yılanın kafasına attı. Sonra yılanı ta uzunca olan kuyruğu görünesiye kadar Kabe’den çekti. Sonra onu alıp Ecyâd dağına götürdü. Bunun üzerine, Kureyşliler Kabe’yi yıktılar. Kureyşliler vadilerden omuzlarında taşlar çekerek Kâbe’yi bina ettiler. Ve böylece Kâbe’yi yirmi zira kadar yüksekliğe çıkarttılar.

İsmail Hakkı Bursevi, Rûhu’l-Beyan Tefsiri, 2/58.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder